kat bawah ni ai sertakan resipi penkek ai yang x seberapa..hehe
Bahan-bahan: (untuk 3 biji penkek, cukup bagi seorang zawahir yang makan)
1 cawan Tepung Gandum
1/2 sudu kecil Soda bikarbonat
1/2 sudu kecil krim of tartar (kalau xde pun xpe)
2 sudu besar butter
1 biji telur
3/4 cawan susu cair atau susu segar
Secubit garam
1 sudu besar gula
Cara-cara:
1. Campur tepung, soda bikarbonat dan krim tartar dan gaul sebati.
2. kemudian masukkan butter ke dalam adunan tepung dan gaul lagi sampai butter jadi berderai dengan tepung (macam nak buat kulit karipap tu). masukkan garam dan gula.
3. masukkan susu dan telur, kacau sekejap supaya rata.
4. blend adunan seketika untuk mengelakkan adunan berketul.
5. lenser kuali dengan sedikit marjerin dan masukkan sesenduk adunan dengan sekali tuang sahaja untuk mendapatkan bentuk yang bulat dan sama saiz.
6. masak seketika hingga adunan penkek keluar buih2 macam dalam gambar ni. bila buih tu semua pecah baru diterbalikkan kuali..haha..terbalikkan penkek saje yea puan-puan..
7. masaklah sehingga adunan habis dan bolehla dimakan dengan syrup maple, madu, krim coklat or ice cream pun enak. sila lihat gambar untuk lebih enak di mata..
Ini yang saya mam pagi tadi, tersangatlah enaknya dimakan dengan madu nurul dan nutella zura..wakaka
5 comments:
camgini la ada gmbo..bru excited nak mncuba..ltk lg byk2 recipe ok! ;p
okeh..bereh boh
kot laaa nk bg ckit kaa..
meh laa antaq kat uma ka..bleg gak merasa..apa laa kaka za nie..hahaha
mizz yusrina..i bg kt cni resipi nyer..kenape??utk anda2 sume mencuba memasaknye sndri..so..selamat mencuba!!hahaha
tudiennnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn...
syoknye!makan dengan nutella jura.hahahaha
Post a Comment